Στο προσχέδιο του Eurogroup η πρόταση για πενταετές Grexit

Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα "τάιμ άουτ", δηλαδή μία πενταετή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όχι μόνο τελικά ήταν αληθινή, αλλά συμπεριλαμβάνεται και στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup, το οποίο βέβαια δεν εκδόθηκε ποτέ, όμως διέρρευσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, που επικαλούνται ρεπόρτερ διεθνών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες, στο τέλος του κειμένου υπάρχει η εξής αναφορά (μέσα σε αγκύλες): "Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία, στην Ελλάδα πρέπει να προταθούν γρήγορες διαπραγματεύσεις για ένα τάιμ άουτ από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως η εν λόγω πρόταση βρίσκεται σε αγκύλες δεν είναι τυχαία: Συνηθίζεται στα κείμενα του Eurogroup σε αγκύλες να τοποθετούνται προτάσεις με τις οποίες δε συμφωνούν όλες οι χώρες.

Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται ότι είναι αδύνατη η διαγραφή ονομαστικού χρέους, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας εκτιμώνται σε 82 με 86 δισ. ευρώ, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τις 20 Ιουλίου ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ και επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Μάλιστα, το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες να περιοριστεί το ποσό αυτό, "μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις".