“Η Μέρκελ μπορεί να σώσει το ευρώ, ή να το καταστρέψει”

Υπήρξε ένα θαυμάσιο δημοψήφισμα στο οποίο ο ελληνικός λαός είπε "Όχι" στην πολιτική της λιτότητας, αλλά ο ίδιος θέλει το ευρώ, θέλει την Ευρώπη, όμως στο πνεύμα της κοινωνικής πρόνοιας και όχι της καταβαράθρωσης, τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ακόμη νέα και όχι τελείως χωρίς λάθη, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει τίποτε εναντίον της διαφθοράς, το αντίθετο μάλιστα, προσθέτει, για να επισημάνει κατόπιν πως, εάν υπάρχει μια κυβέρνηση που να έχει μια τέτοια ευκαιρία, τότε αυτή είναι η τωρινή, καθώς είναι επιτακτικά αναγκαία ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα κτηματολόγιο, μια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η γερμανική κυβέρνηση και οι θεσμοί θα πρέπει να τολμήσουν έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, όπως και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τους άλλους, σημειώνει.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι επισημαίνει ότι με τη μεγάλη ιδεοληψία του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως και ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση, ήταν σίγουροι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχανε στο δημοψήφισμα και θα έπεφτε η κυβέρνησή του. Προσθέτει δε ότι κατανοεί έναν άκρα συντηρητικό, ο οποίος δεν συμπαθεί μια αριστερή κυβέρνηση, όπως και ο ίδιος δεν θα συμπαθούσε μια άκρα συντηρητική κυβέρνηση, ωστόσο θα πρέπει να τίθενται όρια εκεί που πρέπει να αρχίζει η συνειδητοποίηση της ευθύνης, και κανείς δεν μπορεί να θέλει ένα Grexit, γιατί κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειές του, και αυτό όχι μόνον για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τον αυστριακό και για τον γερμανικό, όπως και για το ίδιο το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γκρέγκορ Γκίζι, ποτέ δεν βρισκόταν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πολλές αδυναμίες, αλλά πρέπει να διατηρηθεί χάριν της ειρήνης στην Ευρώπη.

Κατά την άποψή του, μια αποτυχία της συμφωνίας με την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο πραγματικά τεράστιο λάθος στη σταδιοδρομία της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς εάν αναγκάσει την Ελλάδα σε έξοδο και δρομολογήσει με τον τρόπο αυτό μια διαδικασία, η οποία αμφισβητεί την όλη ευρωπαϊκή ιδέα, τότε η Γερμανίδα καγκελάριος θα θέσει υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον εαυτό της.

“Η Μέρκελ μπορεί να είναι αυτή που θα σώσει το ευρώ ή να το καταστρέψει, και αυτό το γνωρίζει η ίδια και γι’ αυτό πρέπει τώρα να δράσει και να μην εμφανίζεται προσβεβλημένη”, καταλήγει στη συνέντευξή του ο Γκρέγκορ Γκίζι.