Τρισέ: Θα ήταν μια τρομερή καταστροφή για τους Έλληνες το Grexit

Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ θα είναι υπεύθυνη η σημερινή κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση Grexit η χώρα μας θα βυθιστεί σε μία οικονομική “καταστροφή”, ενώ η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος θα υποστεί ένα βαρύ πλήγμα.

Ο Τρισέ επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδείξει ότι είναι προετοιμασμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα, όμως η όποια συμφωνία εξαρτάται από την Αθήνα. “Αν η Ελλάδα θέλει να έχει μια συμφωνία, έχει όλες τις δυνατότητες να την αποκτήσει”, σημειώνει. “Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα είναι ελληνική απόφαση”.

Αναφερόμενος στις συνέπειες ενός Grexit, εξηγεί πως θα ήταν μία “τρομερή καταστροφή” για τους Έλληνες. “Θα είχαν ραγδαία συρρίκνωση της οικονομίας, θα είχαν περαιτέρω, πολύ μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, μία δραματική αύξηση της ανεργίας και μία πτώση του επιπέδου διαβίωσης”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Τρισέ, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε έναν ακόμα γεωπολιτικό κίνδυνο, σε μία περίοδο αστάθειας σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία, ενώ θα έπληττε και την αξιοπιστία της Ευρώπης.