Xωρίς προτάσεις η Ελληνική πλευρά στο Eurogroup

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το μεσημεριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά ως υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά κατέφθασε χωρίς νέες, γραπτές προτάσεις και αυτή την ώρα γίνεται μια διερευνητική συζήτηση. Οι εταίροι έδωσαν μία ακόμα μέρα περιθώριο, προκειμένου αύριο να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση και να υποβληθεί νέο αίτημα για πρόγραμμα στήριξης.

Η νέα ελληνική πρόταση θα κατατεθεί εγγράφως στους Θεσμούς (τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ) για αξιολόγηση και στη συνέχεια θα συγκληθεί νέο Eurogroup.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, " Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι μου είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει έρθει με νέα πρόταση στο Eurogroup. Ενας τρίτος μου λέει ότι θα έρθει αύριο".

Η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη μετέδωσε, η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε στο Eurogroup χωρίς προτάσεις και ότι πρόκειται να υποβάλει ξανά αίτημα και προτάσεις αύριο.

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ σχολιάζει πως η απουσία συγκεκριμένων προτάσεων από την ελληνική πλευρά δε βοηθά εν όψει της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Πάντως, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν με αιχμηρό τρόπο τον ισχυρισμό ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις. "Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα", σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: "Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;", διερωτόνται.

Η πρόταση της Ελλάδας είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις - όμως από τους Ευρωπαίους εκπέμπονται μηνύματα ότι αυτή η πρόταση δεν είναι πια στο τραπέζι.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ωστόσο ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε τις προτάσεις που είχε στείλει πριν το δημοψήφισμα για χρηματοδότηση από τον ESN (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), τις οποίες οι εταίροι αρνήθηκαν να συζητήσουν πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, γίνονται διεργασίες για μία συμφωνία-γέφυρα, ώστε να δοθεί χρόνος για να ετοιμαστεί μια κανονική πρόταση, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το επιζήμιο για όλες τις πλευρές Grexit. 

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα πρέπει να διασφαλίζει την αξιοπιστία της ευρωζώνης και τόνισε πως οι υπουργοί του Eurogroup θα αναμένουν πρώτα να ακούσουν τον νέο Έλληνα συνάδελφό τους και εν συνεχεία θα εξετάσουν τις όποιες λύσεις.

Θα ακολουθήσει στις 19.30  Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.- με την συμμετοχή του Ντράγκι και Νταίσελμπλουμ -  όπου αναμένεται να καθορίσει την πορεία που θα ακολουθηθεί με το οικονομικό μέλλον της χώρας,  ενώ ήδη στις Βρυξέλλες εξετάζονται τρία πιθανά σενάρια. 

Διαβάστε σχετικά: Τρία σενάρια για συμφωνία στις Βρυξέλλες: Το κακό, το πολύ κακό και το άσχημο

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ίσως υπάρξει συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ πριν την Σύνοδο, ενώ αυτήν την ώρα συναντώνται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.