Wall Street Journal: Πρόταση των δανειστών για 15,3 δισ. και παράταση

Ρεπορτάζ το οποίο αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν το πως θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα, παρουσιάζει σήμερα η Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το έγγραφο, το οποίο δόθηκε στους υπουργούς, περιείχε συμφωνία η οποία προέβλεπε παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους θεσμούς που επιβλέπουν την ελληνική διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν συνολικά 15,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι τότε –ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με πόρους που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Για να καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα λάβει 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Κρίσιμης σημασίας είναι ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρχονταν πριν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει τότε θα καταρτιστεί ένα έκτακτο σχέδιο.

Συγκεκριμένα για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα συζητηθεί στο Eurogroup, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές, μέσα στις επόμενες ώρες, κάνει λόγο το πρακτορείο MNI.