Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να παίξουμε καθυστερήσεις

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα διεξαχθεί την Τετάρτη παραπέμπεται η συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες πάντως χαρακτηρίστηκαν από τους περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως θετικό βήμα, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Ως ένα θετικό και ουσιαστικό βήμα, που θα αξιολογηθεί αναλυτικότερα τις επόμενες ώρες, χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως σημείωσε, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο με τους εταίρους της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη επιθυμούν μία λύση για τη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, και δήλωσε αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα μπορούν να παρουσιαστούν στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Ερωτηθείς αν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Γιούνκερ απάντησε κατηγορηματικά ότι “δεν είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα”. Κατηγορηματικός ήταν και όσον αφορά τα capital controls, διαμηνύοντας ότι το θέμα δε συζητήθηκε καθόλου στη Σύνοδο.

Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι πεπεισμένος ότι θα έχουμε μία οριστική συμφωνία τις επόμενες ημέρες, για τον απλό λόγο ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μία τέτοια λύση, ενώ χρησιμοποίησε και ποδοσφαιρική ορολογία, για να επισημάνει πως "δεν μπορούμε να παίξουμε καθυστερήσεις".

Ο πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχθηκε επίσης ότι ορισμένα από τα μέτρα που προτείνονται έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι σε αντιστάθμιση η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει και να χρηματοδοτήσει μέτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε δηλώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στον στόχο να υπάρχει αποτέλεσμα στο Eurogroup της Τετάρτης, ώστε να οριστικοποιηθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Μέρκελ τόνισε ότι ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ λίγος, ενώ πρόσθεσε πως η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση αφορά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει μεγάλο μέρος του χρέους της πριν παρέλθουν αρκετά χρόνια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως δεν υπήρξε συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής περί παράτασης της δανειακής συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως πρέπει πρώτα να γίνει η αποδοχή του προγράμματος από το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να ακολουθήσει η παρουσίαση και ψήφιση από τα λοιπά εθνικά κοινοβούλια.

"Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και όλοι οι συμβαλλόμενοι μας υποσχέθηκαν ότι αυτό θα κάνουμε. Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μιλήσαμε για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος. Πρέπει να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος. Τι θα συμβεί μετά θα το αποφασίσουμε σε επόμενο βήμα", επεσήμανε ακόμα η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως "προχωράμε προς μία συμφωνία", ωστόσο απομένει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει, ενώ διεμήνυσε για μία ακόμη φορά πως θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Εξάλλου, σε σύντομες δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησαν ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα και θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά.