Σταϊκούρας: Η χώρα έχει χάσει το 2% του ΑΕΠ της επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Την εκτίμηση ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ελλάδας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα έχασε το 2% του ΑΕΠ της, διατύπωσε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόσθεσε ότι η σημερινή κατάσταση δεν απέχει πολύ από το να μηδενιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιτευχθεί επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, έπειτα από δύο χρόνια προσήλωσης στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Κατά την ομιλία του στο κλειστό τμήμα της συνέλευσης (το ανοιχτό, στο οποίο ομιλητής θα ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, αναβλήθηκε λόγω της συμμετοχής του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ), ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι, εγκαταλείποντας τον μύθο της “εναλλακτικής πολιτικής”, η κυβέρνηση δείχνει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Ευχήθηκε δε, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία, για την οποία επισήμανε μάλιστα ότι θα είναι πολύ βαρύτερη για τους Έλληνες, από εκείνη που συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και σταδιακά να περάσει σε μείωση της φορολογίας, μειώνοντας και εξορθολογίζοντας παράλληλα της δημόσιες δαπάνες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, χαρακτήρισε “εξαιρετικά ανησυχητική” για το μέλλον της μεταποίησης, την κατάσταση της οικονομίας.

Τα μέλη του ΣΒΒΕ ψήφισαν σήμερα για την ανάδειξη της διοίκησης της επόμενης διετίας. Συγκεκριμένα, κλήθηκαν να εκλέξουν τα 35 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επιπλέον 10 συνδεδεμένα μέλη όπως και τρεις υποψηφίους για την εξελεγκτική επιτροπή. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ενώ θα ακολουθήσει η ανάδειξη τής Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου, στην οποία πρόεδρος αναμένεται να παραμείνει ο κ. Σαββάκης.