Λιου: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις και να πετύχει γρήγορα μία συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές, αλλιώς θα θέσει σε κίνδυνο τόσο την ελληνική οικονομία όσο και τον ελληνικό λαό, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, σε συνέντευξή του στο CNN που θα μεταδοθεί την Κυριακή, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Νομίζω πως είμαστε όλοι τώρα σε μία στιγμή που το βάρος είναι στην Ελλάδα να επανέλθει με μία απάντηση που θα αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη μίας συμφωνίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”, τονίζει ο Λιου. “Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να πάρει κάποιες σκληρές αποφάσεις”, προσθέτει.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ο Λιου εκτιμά πως ο κίνδυνος αυτός είναι διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν, καθώς το ελληνικό χρέος είναι πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του είναι στα χέρια κρατών, και όχι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η αντίδραση των αγορών σε μία χρεοκοπία ή σε μία Grexit δεν μπορεί να προβλεφθεί, και “δε νομίζω πως κανείς θέλει να τη μάθει”, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά.

“Είναι ξεκάθαρο ότι για την Ελλάδα, οι επιπτώσεις μίας αποτυχίας θα σήμαιναν μία τρομακτική, τρομακτική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης”, επισημαίνει ο Λιου. “Θα πληγώσει τους Έλληνες πολίτες”, εξηγεί.