Bloomberg: Έστω και μία μεταρρύθμιση μπορεί να φέρει χρήματα

Η δέσμευση της Ελλάδας για έστω και μία οικονομική μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι δανειστές πιθανόν να είναι αρκετή για να ικανοποιηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση πόρων προς τη χώρα μας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν για ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει αυξήσεις στη φορολογία, αποκρατικοποιήσεις και περικοπές στις συντάξεις, είναι πιθανό να συμβιβαστούν με μία ξεκάθαρη δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να “ξεκλειδώσουν” μέρος της οικονομικής βοήθειας.

Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θα κέρδιζε χρόνο για να εφαρμόσει τις αλλαγές που απαιτούνται, θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει χρήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Για να πείσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή στην πρόθεσή της για μεταρρυθμίσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αναλάβει δράση, για παράδειγμα εισάγοντας νομοθεσίες για μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Αν οι Έλληνες αξιωματούχοι κινηθούν γρήγορα, τα χρήματα μπορούν να εκταμιευθούν στις αρχές Ιουλίου, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση ως προς την περαιτέρω παράταση του προγράμματος αν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για να πετύχει τους στόχους της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, αν και οι πηγές αυτές δήλωσαν άγνοια ως προς το πόσο μπορεί να διαρκέσει μία τέτοια παράταση.