Βαρουφάκης: Χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους δεν υπογράφουμε συμφωνία

Την πεποίθηση ότι "Η Ελλάδα έκανε από την πλευρά της σημαντικές υποχωρήσεις" εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Μεταξύ άλλων ο υπουργός κατηγόρησε τους δανειστές ότι σαμποτάρουν τις συνομιλίες για συμφωνία.

"Μια τέτοια πρόταση, την κάνεις μόνο όταν δεν θέλεις να υπάρξει μια συμφωνία" δηλώνει αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές.

"Όλες τις προσεγγίσεις που είχαν επιτευχθεί μετά από μήνες διαπραγμάτευσης, οι δανειστές τις ''πήραν πίσω'' και τώρα ζητούν ακριβώς ό,τι ζητούσαν και στην αρχή των διαπραγματεύσεων" όπως σημειώνει ο ελληνας υπουργός Οικονομικών.

"Παρουσιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, προτείναμε αύξηση στο ΦΠΑ, η οποία είναι πολύ προβληματική, αλλά τώρα πρέπει να κάνει κάτι και η άλλη πλευρά" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει "μεγάλες υποχωρήσεις".

"Δεν θέλουμε ούτε ένα επιπλέον ευρώ για το ελληνικό κράτος. Όμως προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό του χρέους. Θα έπρεπε δηλαδή τα χρέη της ΕΚΤ να μεταβιβαστούν στον ESM και οι τόκοι και οι αποπληρωμές που θα προκύψουν εκεί να προσδεθούν από το 2021 και μετά στην οικονομική ανάπτυξη", υπογράμμισε.

Παράλληλα ανέφερε πως χωρίς μια τέτοια ''αναδιάρθρωση'' και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, δεν πηγαίνουμε πουθενά απλά το Grexit θα αναβληθεί μέχρι το 2021 και καμία εταιρεία δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα χωρίς να έχουν λυθεί αυτά τα θέματα.

Χωρίς μια αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για να αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία "δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία", δήλωσε καταλήγοντας πως η κυβέρνηση έχει πει εξαρχής ότι η χώρα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση του χρέους.