Στο φως η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα: Ζητούν μέτρα 3 δισ.

Την πρόταση που παρουσίασε την Τετάρτη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρνει στο φως το “Βήμα”, αποκαλύπτοντας τα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα για να κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύεται στο tovima.gr, οι δανειστές προβλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, κι ενώ ο στόχος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί το πλεόνασμα αυτό, εκ των πραγμάτων απαιτούνται μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, ή 1,66% του ΑΕΠ της χώρας.

Ειδικότερα στον τομέα του ΦΠΑ, οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, και προτείνουν δύο συντελεστές, έναν χαμηλό στο 11% και έναν υψηλό στο 23%. Στο 11% θα περιλαμβάνονται τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία. Επιπλέον, εισηγούνται την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Για τις συντάξεις, οι δανειστές ζητούν μεταξύ άλλων περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Οι δανειστές προτείνουν ακόμα, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:

- Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και του φθηνού πετρελαίου ντίζελ για αγρότες.

- Διατήρηση του στόχου της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων, ανεξαρτήτως από τις όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

- Καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του 2015.

- Εφαρμογή όλων των εκκρεμών προτάσεων που περιλαμβάνονταν στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.