Έτοιμη η πρόταση των δανειστών – Παρουσιάζεται την Τετάρτη

Την Τετάρτη θα παρουσιαστεί και επίσημα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών η πρόταση προς την Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διευθυντή του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σπίγκελ, “τεχνικά κλιμάκια από τους δανειστές της Ελλάδας ολοκλήρωσαν το κείμενο της συμφωνίας διάσωσης το απόγευμα – παρουσίαση αύριο”.

Το κείμενο αυτό αποτελεί συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στην πενταμερή συνάντηση των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες στο Βερολίνο και επικαλούνται οι Financial Times, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που θα συμπεριληφθούν στο συμφωνηθέν κείμενο.

Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών της ΕΕ–, εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

“(Υπήρξε) τουλάχιστον σύγκλιση σε επίπεδο κειμένων”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι απόψεις πιθανόν απέχουν μεταξύ τους.

Παράλληλα, στα χέρια των δανειστών βρίσκεται ήδη η ελληνική πρόταση, στην οποία προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει υποχωρήσεις της Αθήνας σε εργασιακά και ασφαλιστικό – τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης- γεγονός που δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τους δανειστές.