Τρεις συντελεστές ΦΠΑ προτείνει η Ελλάδα στους δανειστές

Στα χέρια των δανειστών βρίσκεται από τη Δευτέρα το πλήρες σχέδιο προτάσεων 47 σελίδων, το οποίο έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς, και αναμένει τις απαντήσεις τους σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στην πρόταση αυτή προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.  Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει υποχωρήσεις της Αθήνας σε εργασιακά και ασφαλιστικό – τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης- γεγονός που δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τους δανειστές. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από το ευρώ. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα δεν είναι θεωρητικά δυνατή αυτή την εβδομάδα, καθώς η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι «ανεπαρκής». 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε και αυτή ότι απέχουμε από μία συμφωνία: «Πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για να ξεκαθαρίσει πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι ανταλλάσσονται έγγραφα είναι καλό σημάδι. Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχίσουν για να υπάρξει συμφωνία . Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο».

 
Financial Times: Κοντά στο τελικό κείμενο για πρόταση συμφωνίας προς την Ελλάδα οι πιστωτές

Οι επικεφαλής των τριών πιστωτών της Ελλάδας κατά την έκτακτη σύνοδό τους στο Βερολίνο αργά χθες περιόρισαν τις διαφορές τους σχετικά με το τι χρειάζεται να επιτύχει η Αθήνα προκειμένου να έχει πρόσβαση στα 7,2 δισεκ. ευρώ οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται, ανέφερε σε άρθρο του στους Financial Times ο Πήτερ Σπίγκελ.

Οι επικεφαλής των πιστωτών ανέθεσαν στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θέλουν να παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα, ως τη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας στην οποία ευελπιστούν να καταλήξουν έως τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες στο Βερολίνο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που θα συμπεριληφθούν στο συμφωνηθέν κείμενο.

Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών της ΕΕ–, εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

«(Υπήρξε) τουλάχιστον σύγκλιση σε επίπεδο κειμένων», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι απόψεις πιθανόν απέχουν μεταξύ τους.

Παρόλα ταύτα, οι συνομιλίες οδήγησαν στο πλέον σημαντικό σημείο καμπής εδώ και τρεις μήνες στη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, με τους αξιωματούχους να ευελπιστούν πως έως το τέλος της ημέρας μπορεί να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο που θα σκιαγραφεί αυτό που αναμένεται από την πλευρά της Αθήνας.