Γιούνκερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανονικό κόμμα!

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ασκεί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του, όχι όμως και στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ: “Το κόμμα του δεν είναι κανονικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του γιατί είναι ένα μείγμα τόσο πολλών τάσεων”, επισημαίνει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο Γιούνκερ υποστηρίζει πως η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κάτι από αυτά τα δύο, όμως ο ίδιος δεν την ενθαρρύνει να το κάνει, γιατί δεν θα άλλαζε τίποτα. “Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να μπορούσε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών να αλλάξει την απόφαση άλλων κοινοβουλίων”, σχολιάζει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως ο Γιάννης Βαρουφάκης προκαλεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντά: “Δε βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες, ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων”.

Όσο για το γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι τόσο αυστηρός με την Ελλάδα, προτιμά να απαντήσει με ερώτηση: “Η Ελλάδα γιατί είναι τόσο αυστηρή με τη Γερμανία;”.