Τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη για την Ελλάδα

Μπορεί η βασική επιδίωξη να ήταν ένα έκτακτο Eurogroup όπου θα επικυρωνόταν μια οριστική (ή έστω μεσοπρόθεσμη λύση) για το ζήτημα της Ελλάδας, ωστόσο φαίνεται πως η πρόοδος των διαπραγματεύσεων δεν επιτρέπει ακόμη κάτι τέτοιο. Έτσι, την Πέμπτη θα γίνει αντ' αυτού τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να αξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος πάντως δήλωσε σήμερα ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει" αν η δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ καθυστερήσει. "Το βρίσκω ενθαρρυντικό, αν είναι αλήθεια, ότι οι Έλληνες εξέφρασαν χθες την επιθυμία τους να πληρώσουν τα 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου" είπε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Η χώρα μας πρέπει να πληρώσει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα. Η πρώτη δόση είναι αυτή της 5ης Ιουνίου, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι πλέον σαφές από όλες τις πλευρές ότι χωρίς εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα (προαπαιτούμενο για αυτό όμως είναι η συμφωνία με τους δανειστές), δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. 

Σε επίπεδο Brussels Group, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με κύρια "αγκάθια" το ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τα πλεονάσματα και το δημοσιονομικό κενό 2015-2016.