Κι αν η Γερμανία απορρίψει το σχέδιο Γιούνκερ; Ελεγχόμενη Grexit!

Τις πιθανές αντιδράσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Γερμανίας, στην πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για προσωρινή συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση χρημάτων στην Ελλάδα τον Ιούνιο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε ανάλυσή του ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον.

Διαβάστε: Πρωτοβουλία Γιούνκερ για λύση στο αδιέξοδο: Τι μέτρα προτείνει

Όπως επισημαίνει ο Μέισον, βάσει των προτάσεων του Γιούνκερ, η Ελλάδα θα κληθεί το 2015 να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 0,75%, πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που ζητούν οι δανειστές, ενώ εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα γίνουν σύμφωνα με τις “καλύτερες πρακτικές” του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας – ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σε ισχύ.

Το προφανές πρόβλημα, σχολιάζει ο Μέισον, είναι η στάση του ΔΝΤ, που δεν επιθυμεί μία “γρήγορη και βρώμικη” συμφωνία, όπως αυτή που προτείνει ο Γιούνκερ, αφού βάσει του καταστατικού του πρέπει το χρέος της χώρας η οποία ζητά τη βοήθειά του να είναι βιώσιμο, και με την πρόταση Γιούνκερ η συζήτηση για το χρέος αναβάλλεται μέχρι τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του κειμένου, ο Μέισον εκτιμά πως πρόκειται για μία “ύστατη προσπάθεια της Κομισιόν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ”, ενώ σε κάποια σημεία είναι “γενναιόδωρο” προς την Ελλάδα και αφήνει πολλά στη “δημιουργική ασάφεια”. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι ίσως αποδειχθεί δύσκολο ακόμα και μία τέτοια συμφωνία να περάσει από τη Βουλή.

Επικαλείται μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία μίλησε, σημειώνοντας πως ακόμα και εκείνοι που είναι πιο κοντά στην κομματική γραμμή έλεγαν πως “αν παραδοθούμε, φεύγω”.

Τι θα γίνει όμως αν οι Γερμανοί θέσουν βέτο σε μία τέτοια συμφωνία; “Ένα γερμανικό βέτο, αν φτάναμε σε δημοψήφισμα για την αποχώρηση από το ευρώ, πιθανότατα θα ήταν καλό για αυτούς που υποστηρίζουν μία 'ελεγχόμενη έξοδο'. Οι Έλληνες δε θα αντιμετωπίζονταν πλέον ως αποχωρούντες από το ευρώ, αφού η Κομισιόν τους είχε προσφέρει συμβιβασμό, αλλά από μία Ευρώπη όπου η Κομισιόν δεν έχει καμία ισχύ, και μόνο αυτό που θέλουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι περνάει”, επισημαίνει.