Βαρουφάκης: Τι λέτε, ο Σαμουήλ δηλαδή δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι;

Την άποψή του πως αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να διανοηθεί τη ρήξη, τότε θα υποταχθεί “όπως υποτάχθηκαν και οι προηγούμενοι”, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ERTOpen.

Υπογράμμισε πάντως πως ο ίδιος δεν έχει εκλεγεί για να πάει σε ρήξη με τους δανειστές, ούτε όμως και για να εφαρμόσει το e-mail Χαρδούβελη. Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία που θα τους αφήνει όλους δυσαρεστημένους, όμως θα είναι καλή για τη χώρα.

Υποστήριξε δε ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει "και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα". Σημείωσε, μάλιστα, ότι "στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί", προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν έχει “πατηθεί” καμία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ενώ σχολίασε πως οι δανειστές ζητούν συνεχώς προτάσεις από την ελληνική πλευρά, και όταν αυτές κατατίθενται, τις ανατρέπουν και τις αποδομούν, χωρίς μάλιστα να αντιπροτείνουν δικές τους.

Όσο για την κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως ο ίδιος ως διαπραγματευτής χαίρεται που το κόμμα του τον ελέγχει και τον εγκαλεί, εξηγώντας πως οι σύντροφοί του δεν έχουν προσωπικό πρόβλημα μαζί του.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει τίποτα από τα δύο, αφού η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του λαού, όμως ειδικά για το δημοψήφισμα επεσήμανε πως είναι μία επιλογή που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το να σκέφτεται κανείς τη δυνατότητα αυτή δεν είναι κάτι κακό.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρξει "Κούγκι", διερωτήθηκε: "Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;". Συμπλήρωσε πως "δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι", σημειώνοντας, πάντως, ότι "το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει Κούγκι".