Β. Σόιμπλε: Μια ελληνική χρεοκοπία θα διαλύσει την ευρωζώνη

Την εκτίμηση ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε τελικά σε διάλυση της ευρωζώνης έκανε πριν λίγο στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε.

Μιλώντας στη συζήτηση πριν την ψηφοφορία για το ελληνικό πακέτο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν στη χώρα μόνο εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Στηρίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ελληνική βοήθεια.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ακόμα ότι αρχίζουν να διαφαίνονται οι πρώτες επιτυχίες, θα χρειαστεί όμως πολύς καιρός για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, διευκρίνισε.

"Δεν μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από παραλήψεις δεκαετιών", είπε.

"Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά και πολιτικά από την ευρωζώνη, όσο οι Γερμανοί. Οταν επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης, όταν εργαζόμαστε για μία ισχυρή Ευρώπη, επενδύουμε στο δικό μας μέλλον", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

"Ολοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος", είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Χωρίς την υποστήριξή μας, δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της ευρωζώνης στο σύνολό της", είπε προσθέτοντας: "Στο βάθος, σήμερα αποφασίζουμε τη συνέχιση ή τη διακοπή του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή τη μη καταβολή αυτής της δόσης με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέραν αυτής".

Το γερμανικό κοινοβούλιο συζητά και ψηφίζει σήμερα την επικύρωση της τελευταίας συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, με τη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ να έχει εξασφαλίσει την στήριξη της αντιπολίτευσης του SPD.