Το αμφιλεγόμενο έγγραφο Βαρουφάκη που… μπέρδεψε τους Ευρωπαίους

Σύγχυση προκάλεσαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους έγγραφα που τους παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, στα οποία περιλαμβάνονται σχέδια μεταρρυθμίσεων και εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που διαφέρουν σημαντικά από όσα συζητώνται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το έγγραφο 36 σελίδων, που επικαλείται η εφημερίδα, έχει τίτλο “Η ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα προσχέδιο”, και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τους οποίους συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες, καθώς και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Στο έγγραφο δίνεται έμφαση στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο πώς αυτή μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. “Ίσως είναι καιρός να οραματιστούμε μία ανακάμπτουσα Ελλάδα προτού ξεπεράσουμε το σημερινό αδιέξοδο”, αναφέρεται στο έγγραφο, όπου κατόπιν παρουσιάζεται μία σειρά μεταρρυθμίσεων. Και μπορεί ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές να είναι οι ίδιες που έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όπως η καθιέρωση ενός πλήρως ανεξάρτητου φορολογικού επιτρόπου, όμως σε πολλά σημεία οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται απέχουν από όσα λέγονται στις Βρυξέλλες.

“Δεν υπάρχει σχεδόν καμία σχέση μεταξύ αυτού του προσχεδίου και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων”, σχολίασε ένας Ευρωπαίους αξιωματούχος. “Φαίνεται σαν ένα καλό πρόγραμμα για μία χώρα που δεν έχει κανένα χρηματοδοτικό πρόβλημα, αλλά απλώς θέλει να ανεβάσει στροφές και να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός”, πρόσθεσε.

Ένα σημείο το οποίο καταγράφεται ως σημαντικά αποκλίνον σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις είναι η δημιουργία μίας “bad bank” που υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης. “Πολύ βολικά, η χρηματοδότηση της bad bank δεν αναφέρεται – είπε ότι θα μας στείλει το λογαριασμό”, σχολίασε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ένα ακόμα παράδοξο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι στο έγγραφο Βαρουφάκη η ανάπτυξη για το 2015 εκτιμάται στο 0,1%, κάτω από την πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 0,5%, κι ενώ στις διαπραγματεύσεις οι Έλληνες αξιωματούχοι πιέζουν για μία εκτίμηση υψηλότερη και από το 0,5%.

“Το πρόβλημα είναι ότι ο Βαρουφάκης φαίνεται να μην είναι εντελώς στην ίδια γραμμή με τον Τσίπρα”, επεσήμανε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές σε ποιον βαθμό το έγγραφο Βαρουφάκη αντανακλά την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πολύ λιγότερο θορυβημένοι, υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που ο Γ. Βαρουφάκης έχει “υποβιβαστεί” από τη διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας, το έγγραφο αυτό δεν έχει και πολλή σημασία.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ΥΠΟΙΚ τονίζει:

"Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε  και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας  Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του.

Η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν.  Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις...".