Άγρια κόντρα στο εσωτερικό με φόντο την παραμονή στο ευρώ

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται και πάλι πάνω από την Αθήνα, καθώς όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται πάλι στο μηδέν και ουσιαστικά έχουν παγώσει. Οι απειλές από όλες τις πλευρές είναι ξεκάθαρες.

Τα γερμανικά μέσα μιλούν για χρεοκοπία μέσα στο ευρώ - κάτι που δεν διαψεύστηκε αν και ρωτήθηκε σχετικά - από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου παίζει το χαρτί του δημοψηφίσματος και της ρήξης με τους δανειστές ποντάροντας στις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη. Ωστόσο η απάντηση ήρθε μέσω του Β. Σόιμπλε από τη Νέα Υόρκη που εκτίμησε ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το Grexit...

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, εντάσσουν τις τελευταίες δηλώσεις σε μια επικοινωνιακού τύπου προσπάθεια ώστε η Αθήνα να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.

Το Μέγαρο Μαξίμου λέει πως το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά ότι «υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν» ότι «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι σε περίπτωση ρήξης με ετέρους και δανειστές θα μπορούσε η λύση να έρθει με ένα δημοψήφισμα. Άλλωστε το αποκάλυψε μόλις χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Το κλίμα βάρυνε ξαφνικά μετά το Πάσχα, αιφνιδιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση, που διέρρεε ότι οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους πήγαιναν καλά. 

Ωστόσο η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή στάση των δανειστών και με ένα πρωτοφανές μπαράζ δηλώσεων που επαναφέρουν τα σενάρια για χρεοκοπία μέσα στο ευρώ και Grexit.