Spiegel: Για πρώτη φορά η Γερμανία πληρώνει για την Ελλάδα

Υπό τον τίτλο "Υπάρχει μια τρύπα στον προϋπολογισμό. Τι σημαίνει για τα οικονομικά της Γερμανίας το deal με την Ελλάδα" το περιοδικό Spiegel επισημαίνει ότι μπορεί ο Β. Σόιμπλε να επέμεινε ότι η συμφωνία δεν θα κοστίσει χρήματα στους φορολογούμενους, ωστόσο η χώρα θα πρέπει να αρνηθεί δισεκατομμύρια από αναμενόμενα μελλοντικά έσοδα.

Όπως γράφει το περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας έξυπνος ρήτορας. Στις παρατηρήσεις του προς τους δημοσιογράφους φρόντισε πρώτα να επαινέσει τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μετά μίλησε για τα μέτρα. Στη συνέχεια, είπε ότι το νέο πακέτο βοήθειας δεν θα κοστίσει Γερμανούς φορολογούμενους ούτε ένα σεντ του ευρώ.

"Πρόκειται για μια τολμηρή δήλωση" γράφει το περιοδικό και σημειώνει ότι πρόκειται για μια τυπική διατύπωση  λίγο ασαφής και ελαφρώς παραπλανητική.

Σύμφωνα με το Spiegel όμως οι αριθμοί είναι αρκετά σαφείς. Η Γερμανία θα παραιτηθεί από περίπου 730 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα το 2013 ως μέρος της συμφωνίας. Πρόκειται για ένα συμβιβασμό που αποφεύγει, για την ώρα, το κούρεμα του χρέους. Αλλά αυτό σηματοδοτεί για πρώτη φορά ότι η κρίση στην Ελλάδα θα έχει άμεση επίπτωση στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που προέκυψαν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα. Τα χρήματα, προβλέπεται να ανέλθουν συνολικά σε10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030. Το μερίδιο της Γερμανίας είναι 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 599 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013.