Fitch: Όχι πιστωτικό γεγονός η εθελοντική επαναγορά ομολόγων

Με καλό μάτι βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, αν και σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση ότι κάποια σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου Fitch, το “κοκτέιλ” μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους στα οποία συμφώνησαν οι πιστωτές θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του χρέους, που αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο σημείο το 2014, όταν και υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 179% του ΑΕΠ, αλλά μέχρι το 2020 είναι εφικτό να έχει μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι ο οίκος Fitch δε θα θεωρήσει πιστωτικό γεγονός την επαναγορά χρέους από την Ελλάδα, εφ'όσον βέβαια αυτή γίνει σε πλήρως εθελοντικό επίπεδο και δεν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε όσους αρνηθούν να συμμετάσχουν.

Παραμένουν ωστόσο κάποια ερωτήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το κατά πόσον η κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι επαρκής για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Για παράδειγμα, η επαναγορά χρέους ενδέχεται να επιφέρει νέες ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Εξάλλου, η απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% έως το τέλος Ιουνίου θα αυξήσει επιπλέον τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Ο οίκος Fitch θα επανέλθει με νέο σχόλιο για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.