Βαρουφάκης: Οι εταίροι μας είχαν συνηθίσει στα “forget it Yannis”

Περιοριστική, αν όχι ασφυκτική, χαρακτήρισε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή ONline του Mega, συγκρίνοντάς τη με την αντίστοιχη πολιτική της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2012.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι μία προειδοποίηση μόνο προς την Αθήνα, αλλά και προς τους άλλους εταίρους μας, ότι "δεν μπορεί συνέχεια να βγάζει το φίδι από την τρύπα, επιτέλους βρείτε τα".

Σε ό,τι αφορά την νεοσυσταθείσα ομάδα των Βρυξελλών, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως: "Το πιο σημαντικό από τα θέματα που ζητήσαμε σήμερα με την ομάδα των Βρυξελλών είναι το πώς θα κινηθούμε από εδώ και μπρος, τα δημοσιονομικά και άλλα σχετικά θέματα. Θα επισκέπτονται την Ελλάδα όταν χρειάζεται. Θα υπάρχει ένας χώρος (ίσως σε κάποιο ξενοδοχείο) ο οποίος θα είναι ο χώρος εργασίας τους. Αν θέλουν κάτι περισσότερο από αυτά που θα τους δίνουμε θα έρχονται σε επαφή με ομολόγους τους και αν θέλουν κάτι περισσότερο τότε οι ομόλογοί τους θα πηγαίνουν στον χώρο εργασίας της ομάδας. Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα μιλούν με εμπειρογνώμονες και τέλος. Η τρόικα τελείωσε".

Ξεκαθάρισε εξάλλου πως "στόχος μας δεν είναι η δόση, αλλά η σταθερότητα της χώρας" και " να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στο τετράμηνο και το τι θα γίνει μετά το τετράμηνο, από τον Ιούνιο και μετά δηλαδή".

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι όποτε έχει αναφερθεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών το έχει κάνει με μεγάλο σεβασμό, ενώ οι συνομιλίες τους είναι πάντα πολιτισμένες. Ωστόσο, επεσήμανε πως πολλοί από τους εταίρους μας είχαν “κακομάθει”, όπως σχολίασε, “έχουν συνηθίσει να λένε “forget it Yannis, forget it Kostas, forget it Kyriakos”, αυτό τελείωσε τώρα”. Πρόσθεσε ότι κατανοεί την δυσαρέσκειά τους για τι γεγονός αυτό, όμως “θα το συνηθίσουν”.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μία κουβέντα που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος του είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης, για να του απαντήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πως “ποτέ δεν την είχα”, καθώς είναι στέλεχος μίας ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης, όμως “έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού”.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις φήμες περί αιτημάτων προς την ελληνική κυβέρνηση για απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως δε γνωρίζει κάτι τέτοιο, πέρα από το επίπεδο της φημολογίας, όμως σημείωσε πως κατανοεί ότι η παρουσία του στο Eurogroup έχει ενοχλήσει πάρα πολλούς, οι οποίοι “είχαν συνηθίσει μία κυβέρνηση που κυβερνούσε με e-mail και φαξ, και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα είναι πρόβλημα γι' αυτούς”.

“Είναι μία εκπαιδευτική διαδικασία που πρέπει να την κάνω για να επιστρέψει η πολιτική στο Eurogroup”, εξήγησε.

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ, ξεκαθάρισε πως αυτός είναι πολύ υψηλός και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί στα νησιά, την παραμεθόριο, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία, τον Τύπο, την εστίαση, ενώ μετά τον Ιούνιο θα υπάρξει μία διαπραγμάτευση για τη μείωσή του. Ερωτηθείς πώς θα βρεθούν τα χρήματα που προσδοκά η κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. "Μαζί με τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ υπολογίζουμε να εισπράξουμε 6-8 δισ. ευρώ και έτσι να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού ο στόχος του 3% δεν υπάρχει πια. Υποστηρίζω ότι μπορούμε να παράξουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% που θα είναι υπεραρκετό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα δείξουν τις επόμενες εβδομάδες οι θεσμοί", σημείωσε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ανέφερε: “Δεν θα ήταν κακή ιδέα ένα δημοψήφισμα. Αλλά παρακαλώ να μην μπει τίτλος ‘’Ο Βαρουφάκης κάνει δημοψήφισμα’’. Το δημοψήφισμα είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα”.