Στην αφετηρία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Στο σημείο της εκκίνησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στη Γαλλία με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής των αυριανών τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ σε αυτές αναμένεται να μετέχει και η Έλενα Παναρίτη σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργος Χουλιαράκης επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συντονίσει την διαπραγμάτευση επί ελληνικού εδάφους.

Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με το πως θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις στο ελληνικό έδαφος.

Είναι σαφές ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις εργασίες τους και όταν απαιτηθεί θα έρθουν στην Αθήνα, κάτι που το Μαξίμου επιθυμεί να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι η εποχή που οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας επισκέπτονταν τα γραφεία των υπουργών είναι παρελθόν. Ωστόσο ο έλεγχος των στοιχείων επί του ελληνικού εδάφους θα γίνει.

Πάντως εκτός από την τεχνική διαπραγμάτευση η πολιτική διαπραγμάτευση οξύνεται εκ νέου με φραστικές (αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών Αθήνας και Βερολίνου
Στον κύριο Σόιμπλε πάντως -και όχι πχ στον κύριο Ντάισελμπλουμ που είπε ότι «αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις- επέλεξε να δώσει απάντηση ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, που κατηγόρησε ανοιχτά τον κύριο Σόιμπλε ως υπεύθυνο σχεδίου ασφυξίας της χώρας μας, υποκινητή πολιτικών παιχνιδιών και υποστηρικτή αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.