Eurogroup: Ήταν στραβό το κλίμα, τό ‘φαγαν και οι δηλώσεις των υπουργών

Απαισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα προσήλθαν οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο κρίσιμο Eurogroup.

Γνωστός και σταθερός στις θέσεις του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β Σόιμπλε, δήλωσε ότι "δεν είμαι αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα", προσθέτοντας πως "όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ επιλογές".

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως "η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νέους όρους στο τωρινό πρόγραμμα" ενώ ο Γάλλος ομόλογος του, Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει "επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ώστε να δοθεί χρόνος για μια συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος".

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Ντε Γκίντος, ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι "εντελώς εκτός συζήτησης".

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλ. Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί παράταση δυο έως έξι μηνών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι "η πιο ρεαλιστική λύση η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος". "Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου" ανέφερε. "Πρωτίστως, όμως, χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές Αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα" συνέχισε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκτίμησε ότι είναι μια "αποφασιστική συνεδρίαση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη". "Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη είναι οι αρχές επί τις οποίες θα εργαστούμε με τη βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία και σε μία νέα φάση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία επιθυμεί ορισμένες αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όπως τα κοινωνικά προγράμματα, μια πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση αλλά και πολλές μεταρρυθμίσεις κοινού ενδιαφέροντος. Επί αυτών των θεμάτων θα συζητήσουμε" είπε ο Γάλλος επίτροπος. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πολ Νούναν, ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια. "Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία αναμένουμε να διευκρινιστούν σήμερα" ανέφερε ο Π. Νούναν και σημείωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να σηματοδοτεί υπέρβαση της κατάστασης και τώρα η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.