Βαρουφάκης: Αν δεν είσαι διατεθειμένος να πας σε ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι

“Πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε; Μηδέν τοις εκατό!”, επανέλαβε δις ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, απαντώντας στη φιλολογία που αναπτύχθηκε μετά τις δηλώσεις του περί αποδοχής του 70% των μέτρων του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών διαχώρισε τη λογική του “τοξικού και καταστροφικού” μνημονίου (υπερδανεισμός της χώρας σε συνδυασμό με συρρίκνωση του ΑΕΠ και σκληρή λιτότητα), από το “φύλλο συκής” των θετικών ή ουδέτερων μέτρων που περιελάμβανε το μνημονιακό πρόγραμμα: “Το μνημόνιο, η πυραμιδική λιτότητα τελείωσε. Δεν τελείωσε όμως η συμφωνία με τους εταίρους μας. Για να πάψει όμως να είναι τοξική, απαιτείται νέα συμφωνία. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε τι; Μια νέα συμφωνία”, ανέφερε ο κος Βαρουφάκης και συνέχισε:

“Προτείνουμε γέφυρα ανάμεσα στο παλιό μνημονιακό πρόγραμμα και τη νέα συμφωνία. Για να πείσουμε τους εταίρους, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό και κανένα δογματισμό, να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν την μεταμνημονιακή εποχή και συμφωνία. Γιατί π.χ. να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ή του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φοροδιαφυγής που κι εμείς θέλουμε;”.

“Στη διαπραγμάτευση, μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές και σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού. Παρότι έχω ξοδέψει χρόνια μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων, δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία παιγνίων είναι για τα παίγνια - και δεν παίζεις με το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Η 'πανούργα τακτική μας' θα είναι χωρίς μπλόφες και χωρίς περιστροφές”, διεμήνυαε εξάλλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τη “στήριξη υπό όρους” που πρότειναν στην κυβέρνηση κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχοντας διαδεχθεί στο βήμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κος Βαρουφάκης παρατήρησε πως “αν δεν είσαι διατεθειμένος να πας σε ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι. Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου στην αντίπαλη πλευρά ότι δυο-τρεις μέρες θα περάσουν, θα είσαι κλειδωμένος στις δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών, αλλά την τελευταία στιγμή θα αποδεχθείς αυτό που θα σου δώσουν, τι θα συμβαίνει; Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία μας, να μείνουμε με τις οικογένειές μας και να μας στείλουν με e-mail την απόφασή τους, όπως συνέβαινε για πέντε χρόνια τώρα”.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που προσέρχεται στο Eurogroup όρθια και όχι εκ προοιμίου σκυφτή”, σχολίασε εξάλλου, και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση επεσήμανε: “Αντί να μας νουθετείτε να δηλώσουμε εκ προοιμίου ότι δεν διανοούμαστε τη ρήξη, να μας πείτε να μην διανοηθούμε να γυρίσουμε απ΄τις Βρυξέλλες χωρίς έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη. Και να μιλήσετε στους ομολόγους σας στην Ευρώπη, λέγοντάς τους αυτό που ζητά κι η κυβέρνηση: Τη δυνατότητα της διαβούλευσης στη βάση της λογικής και του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος”.

Παρακαλούμε περιμένετε ...