Βαρουφάκης: Ποτέ δεν είπα ότι συμφωνώ με το 70% του μνημονίου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν, η οποία πραγμαποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντήθηκε νωρίτερα και με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, καθώς και χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Εν τω μεταξύ μετά την ψηφοφορία για ανάδειξη προέδρου της Βουλής, ο κύριος Βαρουφάκης προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του -όπως τουλάχιστον του αποδόθηκαν στη μετάφραση κατά τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο- ότι συμφωνεί με τα 2/3 του Μνημονίου. Προσερχόμενος στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε ο εξής διάλογος με τους δημοσιογράφους:

ΕΡ.: Είπατε ότι συμφωνείτε με το 70% του μνημονίου
Απ.: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν είναι το μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που μας προτείνουν είναι καλές. Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο
 
ΕΡ: Πως θα αρθούν αρθούν οι πιέσεις;
Απ.: Μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη
 
Ερ.: Θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις πιέσεις
ΑΠ.: Δεν έχουμε άλλη επιλογή