Ντάισελμπλουμ: Μόλις σκότωσες την Τρόικα! – Βαρουφάκης: Ουάου!

Η κυβέρνηση προσφέρει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μικρό πλεόνασμα και ανταγωνιστικότητα και απαιτεί τέλος Μνημονίων και Τρόικας, όπως δείχνει η σημερινή τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών.

Ούτε λέξη για την τρόικα δεν ανέφερε δημόσια ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Ο υπουργός Οικονομικών όμως ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δε θα συνεργαστούμε με αυτή τη σαθρή επιτροπή, την τρόικα, γεγονός που προκάλεσε μάλλον αμηχανία στον επικεφαλής του Eurogroup. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι "η εγγύηση που προτίθεται η κυβέρνησή μας να προσφέρει στον λαό και στους εταίρους αφορά σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμός με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα εις το διηνεκές".

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας ότι το πρόγραμμα λήγει τον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη για το χρέος, ανέφερε ότι "ήδη υπάρχει, ονομάζεται Eurogroup". Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ άκουσε με φανερή δυσαρέσκεια την τελευταία ατάκα Βαρουφάκη, σηκώθηκε λέγοντας ψιθυριστά "...μόλις σκότωσες την Τρόικα" - για να απαντήσει ο Έλληνας υπουργός οικονομικών με το επιφώνημα "...ουάου!"

Στο πλαίσιο ερωτημάτων που τέθηκαν οι δύο άνδρες απάντησαν:

Ντάισελμπλουμ:

"Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, το οποίο πήρε παράταση και η επόμενη φάση αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Πρέπει η κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της κι εμείς ως εταίροι θα λάβουμε τις αποφάσεις".

Βαρουφάκης:

"Κινήθηκε στη βάση μίας αναλυτικής αμφισβήτησης του προγράμματος. ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν μας επιτρέπει να αποπληρώσουμε τα χρέη μας και να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόθεσή μας ειναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας, να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρώπη εξυπηρετείται βέλτιστα από μία νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαίων με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον".

Ντάισελμπλουμ:

"Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί και θα αποφασίσουμε μετά τη λήξη του τι θα γίνει στη συνέχεια".

Βαρουφάκης:

"Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και των θεσμών της Ευρωπαίκής Ένωσης με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει ήδη συζητήσεις και τους θεωρούμε εταίρους μας.

Η κυβέρνησή μας θα πορευθεί με γνώμονα τη συνεργασία με τους θεσμούς της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με αυτή τη σαθρή επιτροπή, την τρόικα".

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου ανέφεραν:

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε:

"

Κυρίες και κύριοι με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Eurogroup, σήμερα στην Αθήνα, στο Υπουργείο μας. Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της ευρωζώνης και το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτησή μας έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, για μια Ελλάδα η οποία μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται και που αποτελεί τον κοινό τόπο, κοινής ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς.

Από την δική μου μεριά, αναφέρθηκα εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα στην αποφασιστικότητα με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής αφαίμαξης που τόσο βάναυσα πλήττει εδώ και πολλές δεκαετίες, ακόμη και πριν από την δημιουργία της Ευρωζώνης, τη χώρα αυτή. Τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτής της χώρας. Αναφέρθηκα ακόμα στην εγγύηση που η κυβέρνησή μας προτίθεται να προσφέρει κατ’ αρχάς στον ελληνικό λαό και σε δεύτερη φάση στους εταίρους μας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. 

Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πορευτούν τους επόμενους μήνες. Και τέλος, του κατέστησα γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους. 

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Ντάισελμπλουμ που είναι εδώ κοντά μας. Η σημερινή μας συνάντηση θα είναι το πρόκριμα για μια αποτελεσματική, εποικοδομητική και ιδιαίτερα θετική συνεργασία του Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε:

"Καλησπέρα σας κύριες και κύριοι. Σήμερα είχα πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Εκτός από τον Υπουργό κ. Βαρουφάκη, μίλησα και με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, τον υπουργό κ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσακαλώτο...

Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας το συντομότερο δυνατό. Άρα λοιπόν είμαι ευγνώμων γι’ αυτή τη συνάντηση σήμερα. Ο σκοπός της συνάντησής μου είναι διττός. Να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας.

Ως μέλη της Ευρωζώνης έχουμε αμοιβαίο συμφέρον. Την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης. Ήταν θετικό το ότι άκουσα σήμερα πως αυτό αποτελεί και φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης. Και τα δυο μέρη θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατό, να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της.

Το Eurogroup δήλωσε το 2012, όπως ξέρετε, ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτής έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό τον όρο βεβαίως και εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους. Είναι υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας εντός πορείας ανάκαμψης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια δέσμευση για την διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση προηγούμενων συμφωνιών δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν ούτε άλλαξαν εν μια νυκτί με αυτές τις εκλογές. Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον, προκειμένου να υλοποιηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για τη νεολαία, για τους νέους.

Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει ή να υποστεί σκληρά μέτρα. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την επαναφορά της Ελλάδας εντός τροχιάς. Είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις και να είναι αποδοτικές και για τις δυο πλευρές. Για την Ελλάδα και το λαό της, αλλά και για την Ευρωζώνη. Και είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες γι’ αυτό.

Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση, τη νέα ελληνική κυβέρνηση, να καθορίσει τη θέση της και εναπόκειται σε εμάς από κοινού μαζί με τη νέα κυβέρνηση και τους εταίρους στην Ευρωζώνη, να κινηθούμε προς το μέλλον. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε."