Πρωθυπουργός Φινλανδίας: Εμείς δε διαγράφουμε ελληνικό χρέος

Ένα “εκκωφαντικό όχι” θα είναι η απάντηση της Φινλανδίας σε οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της διαγραφής ελληνικού χρέους, όπως ξεκαθάρισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Άλεξ Στουμπ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

“Φυσικά δε θέλουμε να επηρεάσουμε τις ελληνικές εκλογές. Αλλά νομίζω πως είναι δίκαιο για τους Έλληνες και τους Φινλανδούς να λέμε ότι κάποιες από τις δηλώσεις ελληνικών κομμάτων και οι προτάσεις και οι ιδέες τους για τα τρέχοντα προγράμματα είναι απλώς μη αποδεκτές από τη Φινλανδία”, τονίζει ο Στουμπ, “φωτογραφίζοντας” τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει.

Ο Στουμπ επισημαίνει πως η Φινλανδία έχει επιδείξει αλληλεγγύη σε μία δύσκολη κατάσταση, και συνεχίζει: “Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αυτήν την αλληλεγγύη. Αλλά κανείς δε θα πρέπει να έχει διαστρεβλωμένες ιδέες ότι θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαγράψουμε χρέη ή να σταματήσουμε τα τρέχοντα προγράμματα. Αυτό είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά απλώς αδύνατο για μία χώρα σαν τη Φινλανδία, που η ίδια δυσκολεύεται αυτή τη στιγμή”.

Υποστηρίζει ακόμα πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε κάποιου είδους πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα για όσο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

“Θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας ότι τα δάνεια έχουν ήδη ελαφρυνθεί πολλές φορές”, σημειώνει, και προτρέπει την Ελλάδα να μην το βάλει κάτω: “Οι ελληνικές εκλογές δε θα αλλάξουν την οικονομική πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να σώσει την οικονομία της και να αυξήσει την ανάπτυξη. Αλλά, όπως και με όλους μας, η διεργασία είναι στα μισά του δρόμου. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει ξανά την ανάπτυξη”.