Παγκόσμια Τράπεζα: Εμπόδιο για την παγκόσμια ανάπτυξη η Ευρωζώνη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αναφορικά με την ανάπτυξη για το 2015 και το 2016.

Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας είναι απογοητευτικές με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, η ΠΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3% φέτος, από 3,4% που εκτιμούσε τον Ιούνιο, ενώ το 2016 θα αυξηθεί ο ρυθμός στο 3,3%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Ιουνίου στο 3,5%. Το 2017 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,2%.

"Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια συγκυρία ανησυχητική" ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΠΤ, Καουσίκ Μπασου, προσθέτοντας ότι προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να διαμορφωθούν οι οικονομικές προβλέψεις.

Στα επιμέρους στοιχεία, η ΠΤ αναφέρει ότι η αμερικανική και η βρετανική οικονομία θα εμφανίσουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις οικονομίες των μελών της ζώνης του ευρώ και της Ιαπωνίας, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αναιμική οικονομία και τάσεις αποπληθωρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΤ, η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2015, χαμηλότερα από το 1,8% που εκτιμούσε τον Ιούνιο. Η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 7,1% και η Ιαπωνία κατά 1,2%.