Έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Σάββατο για το ελληνικό χρέος

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό χρέος θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή media που επικαλούνται το πρακτορείο Dow Jones.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου οι υπουργοί οικονομικών θα προετοιμάσουν το σχέδιο της συμφωνίας για τη συνάντηση της Δευτέρας.

"Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μέσα στο 2012"

Πληροφορίες λένε επίσης ότι επανεξετάζεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων καθώς τις τελευταίες μέρες οι τιμές τους ανεβαίνουν.

Επίσης θα εξεταστεί η επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ ύψους 75%. Νωρίτερα το Reuters τόνισε ότι στο τραπέζι είναι η επιστροφή κερδών της ΕΚΤ ύψους 9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Επιπρόσθετα, εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η επαναγορά χρέους 10 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για επαναγορά του χρέους που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012 εφόσον εγκριθεί από το Eurogroup.

Γιούνκερ: Τη Δευτέρα πρέπει να αποφασίσουμε για την Ελλάδα

Το βράδυ, λίγο μετά τη διακοπή της Συνόδου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε πως: "Τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα" και επανέλαβε πως "η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο".

Σε ερώτηση για το αν πήγε καλά η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ο Γιούνκερ τόνισε: "Ο Αντώνης Σαμαράς είναι φίλος μου. Εύχομαι να είμαι κι εγώ δικός του φίλος".

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολλάντ δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του στις Βρυξέλλες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, συζήτησε και το θέμα της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά την λήξη του συμβουλίου, ότι διεξάγονται συνεχής διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Αποτέλεσμα τη Δευτέρα περιμένει και η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, όπως ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις.