Κόντρα στη Βουλή για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

“Άναψαν τα αίματα” στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, όταν ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, κατηγόρησε τους προκατόχους του, “φωτογραφίζοντας” τον Μανώλη Κοντοπυράκη (που τοποθετήθηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας), ότι “μαγείρευαν τα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

“Η ΕΛΣΤΑΤ στο παρελθόν έκανε απόκρυψη στοιχείων, και μάλιστα μεγάλες αποκρύψεις”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε “υπερβολικές” και “άστοχες” τις διατυπώσεις του, τονίζοντας ότι “ακόμα και οι διατυπώσεις της Eurostat είναι πιο προσεκτικές”, ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αντεπιτέθηκε στον κ. Γεωργίου, επισημαίνοντας την υπόθεση του επαναπροσδιορισμού του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο 2009 και το 2010 και ζητώντας να μάθει γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν οι “γκρίζες ζώνες” που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ απάντησε: “Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κάνει τη δουλειά της με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της. Όταν από το αποτέλεσμα βγει ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι χρέος μας να το γνωστοποιήσουμε. Το πρόβλημα θα ήταν αν η ΕΛΣΤΑΤ έκρυβε τα στοιχεία, αν δηλαδή δεν έκανε την αναθεώρηση ενώ ήξερε τα στοιχεία. Η λογική ότι θα έπρεπε να αποκρύψουμε τα στοιχεία είναι αντιδεοντολογική και δεν μπορεί να γίνει”.