Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει το τέλος της ύφεσης και το σχήμα L

Τo σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα παρουσίασε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στον "Αθήνα 9.84", ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η χώρα με κυβέρνηση της Αριστεράς θα πάει στην Ευρώπη για μια συνολική διαπραγμάτευση που δεν θα αφορά μόνο το χρέος, αλλά και για να εξευρεθεί ένας τρόπο βιώσιμης συμμετοχής της στο ευρώ.

Ο κ. Δραγασάκης άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει και μια γενικευμένη απογραφή σε πρώτο στάδιο και τόνισε ότι μια από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να υπάρξει ανά χώρο μια σαφής αποτύπωση και πρωτόκολλο παραλαβής.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης υπερασπίστηκε τις διεθνείς επαφές αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες από διεθνείς οργανισμούς, όπως ΔΝΤ, Ε.Ε., Παγκόσμια Τράπεζα, κ.α.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Δραγασάκη στο δημοσιογράφοΒασίλη Πάικο, με βάση το δελτίο τύπου του σταθμού.

Ο κ. Δραγασάκης σχολίασε το άρθρο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην "Καθημερινή".

"Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την έννοια success story και είναι καλό αυτό. Όλο το άρθρο του κ. Σαμαρά είναι ερήμην της πραγματικότητας. Δηλαδή δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει φτώχεια, δεν υπάρχει διαλυμένο κράτος. Είναι κάτι στον αέρα, σε ένα νέφος μέσα, κάποιος λέει κάποια πράγματα. Επίσης, είναι γεμάτο αντιφάσεις. Κατηγορεί εμάς ότι χαρακτηρίζουμε το χρέος μη βιώσιμο. Τελικά είναι βιώσιμο το χρέος ή δεν είναι; Τι λέει ο κ. Σαμαράς; Ο ίδιος λέει ότι θα προσπαθήσει να το κάνει βιώσιμο, ελπίζοντας σε κάποια επιβράβευση για όλη αυτή την στάση που τήρησε έως τώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Σαμαράς προβάλει ως έξοδο από την κρίση ένα σχέδιο, το οποίο έχει τεράστιους κινδύνους", τονίζει ο κ. Δραγασάκης και συμπληρώνει:
"Αυτό το σενάριο λοιπόν κρύβει τεράστιους κινδύνους, ακριβώς διότι ο κ. Σαμαράς ταυτίζει την έννοια του πολιτικού ρίσκου, με την έννοια της κυβερνητικής αλλαγής...Το βασικό πρόβλημα που αγνοεί συνειδητά ο κ. Σαμαράς, είναι ότι η έννοια του πολιτικού ρίσκου συνδέεται με την πολιτική βιωσιμότητα του χρέους που χρησιμοποιεί το Διεθνές Ταμείο. Δηλαδή, το Διεθνές Ταμείο αναγνωρίζει ότι ένα χρέος μπορεί να είναι με βάση τους αριθμούς οικονομικά βιώσιμο, αλλά πολιτικά μπορεί να μην είναι".

Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται επίσης και στις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη.

"Εμείς έχουμε κάνει μία ανάλυση και ως οικονομική μονάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από πέρυσι και προβλέπουμε ως μακροχρόνια τάση αυτό το λατινικό "L" που σημαίνει ότι πάμε σε μία μακρά γραμμή σχετικής στασιμότητας με αυτό το πρόγραμμα. Πάνω στη γραμμή αυτή, βεβαίως θα υπάρξουν μικρές ανακάμψεις -μικρές ή και μεγαλύτερες-, βεβαίως και υφέσεις. Το πρόβλημα που έχουμε εδώ είναι ότι το τέλος της ύφεσης, δεν σημαίνει τέλος της κρίσης. Αυτό το οποίο ζούμε είναι η μετάσταση της κρίσης. Δηλαδή, η κρίση σαν να ήταν μία αρρώστια, φεύγει από την μία εστία, αλλά έχει μεταφερθεί στα κόκκινα δάνεια, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν και είναι τεράστιο μέγεθος, -80 δισ.-, που επηρεάζει όλη την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Είναι κρίση της κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της ανεργίας, τα ταμεία δεν έχουν έσοδα, για να στηρίξουν τις συντάξεις", υπογραμμίζει ο κ. Δραγσάκης.

Ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε επίσης την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ενώ ανέφερε ότι

"Υπάρχουν πράγματα που μας κατηγορούν ψεύτικα, ενώ φταίνε και οι ίδιοι και άλλες πολλές εκκρεμότητες. Γι' αυτό πρέπει να πάμε στην Ευρώπη σε μία συνολική διαπραγμάτευση. Δεν είναι μόνο το χρέος, όπου θα βρούμε έναν τρόπο βιώσιμης συμμετοχής μας στο ευρώ. Διαφορετικά αυτό, το να είμαστε διαρκώς κατηγορούμενοι, διαρκώς να χρεωνόμαστε ευθύνες που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, δεν οδηγεί πουθενά. Ίσως πρέπει να πάμε όχι σε μία γενικευμένη απογραφή. Καταρχήν, χρειαζόμαστε μία κοινωνική απογραφή, θα έλεγα. Το άλλο που πρέπει να κάνουμε είναι, ανά χώρο, να υπάρξει σαφής αποτύπωση και αν είναι δυνατόν και πρωτόκολλο παραλαβής".