Τρόικα: Πάρτε πίσω τις 100 δόσεις!

Ανυποχώρητη δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015, υποστηρίζοντας πως η τακτική της τρόικας να εγείρει μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, τοποθετώντας έως και στα 3 δισ. ευρώ το κενό για το επόμενο έτος, δε βοηθά τη διαπραγμάτευση.

Αλλά το δημοσιονομικό κενό δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν νέες αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε αυτές να περιορισθούν στις 72 δόσεις και να προσδιορισθούν νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπαγόταν τρίτη συνεχόμενη νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης για το ίδιο θέμα, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για παρελκυστικές διεκδικήσεις των δανειστών που αποβλέπουν σε άλλες παρεμβάσεις, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και στο μισθολόγιο του Δημοσίου. Αν και η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα την ατζέντα των δανειστών για τα δύο αυτά κρίσιμα θέματα, το ζήτημα θα επανεξεταστεί εκ νέου σήμερα στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Πλέον ο ορίζοντας για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις 8 Δεκεμβρίου έχει σχεδόν χαθεί, με την ελληνική πλευρά να καθησυχάζει ότι ακόμη και εάν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τότε η αξιολόγηση υπάρχει χρόνος ώστε να λάβει το Eurogroup τις απαραίτητες αποφάσεις για τις δόσεις των 3,6 δισ. ευρώ, για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και για τη διευθέτηση του χρέους. Πάντως, στελέχη του Ευρωσυστηματος δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή, τονίζοντας πως την περίοδο των Χριστουγέννων τα κοινοβούλια της ευρωζώνης παραμένουν κλειστά.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι σχεδόν έτοιμο να καταθέσει την Παρασκευή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 στη Βουλή. Αυτό θα περιλαμβάνει μικρές αλλαγές στα δημοσιονομικά μεγέθη, αναπροσαρμόζοντας επί τα βελτίω το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ δεν θα έχει διαφοροποιήσεις -σε σχέση με το προσχέδιο-  στο μακροοικονομικό σενάριο, τοποθετώντας στο 2,9% την ανάπτυξη για το 2015.