Χαρδούβελης: Η βάρκα μας μπάζει νερά, αλλά θα την κάνουμε ταχύπλοο

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πολίτες υπερφορολογούνται λόγω της κρίσης και εργάζεται εντατικά για τον εξορθολογισμό και για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς το οποίο θα προσελκύσει και επενδύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Businness School Club of Greece.

Σημείωσε ότι η οικονομία σταθεροποιήθηκε, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, είτε η τρόικα είναι παρούσα είτε όχι, διότι δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς θεσμούς, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο 30% των εργαζομένων του δημόσιου τομέα οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και μάλιστα αμείβονται το ίδιο με τους τεμπέληδες.

Παρομοίασε την ελληνική οικονομία με μια βάρκα με κουπιά που μπάζει νερά και σημείωσε ότι με τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών, γλιτώσαμε τον πνιγμό, την επισκευάζουμε και θα την κάνουμε ταχύπλοο σκάφος. Η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για την ανόρθωση της οικονομίας, τόνισε.

Την ανησυχία του για τον χαμηλό όγκο εξαγωγών και τη σχεδόν μηδενική συμμετοχή της καινοτομίας στο ΑΕΠ εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας. Τόνισε πάντως ότι αν ο προγραμματισμός συνεχιστεί ως έχει, σε δύο-τρεις μήνες το 60% των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα καταργηθούν με μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη. Χρειάζονται, υπογράμμισε, όχι μόνο νομισματικές πολιτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θεσμούς στο σύνολο της ΕΕ.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Εντμουντ Φελπς επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το συντεχνιακό πνεύμα “φρενάρει' τις μεταρρυθμίσεις και την καινοτομία, με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.