Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Γκίκας Χαρδούβελης

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Γκίκας Χαρδούβελης

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο συνέδρο του Economist

Την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητής στο Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα του Συνεδρίου του Economist, μιλώντας χαρακτηριστικά για τη σοβαρότητα που υπάρχει στο σύνολο της χώρας, με κατανόηση της δημοσιονομικής κατάστασης, εισροή επενδύσεων και σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Χαρδούβελης εκτιμά ότι μπαίνουμε σε περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια. Αναφερόμενος σε δυνητικούς κινδύνους για τη χώρα, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να έχουν κόστος στο παρόν, αλλά φέρνουν οφέλη στο μέλλον. Συγκεκριμένα, σημείωσε τους τομείς της δικαιοσύνης, της μείωσης του κενού ΦΠΑ, του δημογραφικού κ.ά.

Ειδικότερα για τον κλάδο των τραπεζών, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε τη μείωση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό από σχεδόν 50% στα ανώτατα υψηλά επίπεδα το 2016 και τη μετατόπιση του κινδύνου -λόγω της δραστηριοποίησης των funds- εκτός των ελληνικών τραπεζών αλλά και εκτός της χώρας.

Μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον εκτίμησε ότι η αγορά έμαθε να διαχειρίζεται έξυπνα τους κινδύνους, ενώ υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και από τους οίκους αξιολόγησης και τις ρυθμιστικές αρχές φέρνοντας ως παράδειγμα τις συμφωνίες στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, την τραπεζική ένωση, τον ESM και άλλους μηχανισμούς σταθερότητας. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα και εμφανίζουν κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη, όπως έδειξαν και τα τεστ αντοχής τον Ιούλιο. Οπότε, κατέληξε ότι αν υπάρξει κρίση στο μέλλον μπορεί να προκύψει μόνο από άλλον τομέα και εάν προκύψει, οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να τη διαχειριστούν.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Colin Ellis, global credit strategist, Moody's Investors Service, είπε ότι οι πιο πολλοί κίνδυνοι που είχε εντοπίσει η Moody's στην ελληνική οικονομία έχουν απομακρυνθεί. Η τελευταία βαθμολόγηση του οίκου τόνισε ότι καταδεικνύει πως η χώρα δεν συνιστά κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων. «Αυτό είναι το μήνυμα του "Βa" και το στέλνουμε πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Μιλώντας γενικότερα και για την αλλαγή προσέγγισης του οίκου μετά τη χρηματοοικονομική κρίση στον τρόπο που γίνονται οι αξιολογήσεις επισήμανε ότιι ο οίκος δεν θέλει να προβαίνει σε μπρος-πίσω αξιολογήσεις και αλλαγές βαθμίδας, εξηγώντας έτσι γιατί έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλους οίκους στην ένταξη της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο κ. Ellis αναφέρθηκε στα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως που ανέδειξαν εδώ και 13-14 μήνες χρεοκοπίες περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, ενώ σε αναφορά του για τη νέα προσέγγιση ως προς την εποπτεία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σημείωσε πως πρέπει να πείσεις τους πελάτες σου ότι παίζεις με τους σωστούς όρους, «αλλιώς τους έχασες», όπως πρόσθεσε.

Για τα επιτόκια, το στέλεχος της Moody's Investors Service σημείωσε τα οφέλη για τον τραπεζικό κλάδο, που περνά σε κανονικότητα μετά από 6-7 χρόνια χαμηλών επιτοκίων και προέβλεψε σφιχτές νομισματικές πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι το 2026.