Σήμερα το απόγευμα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας

Σήμερα στις 4 το απόγευμα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου και την Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για την έκβαση του αυριανού Eurogroup και θεωρεί πως πλέον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συγκλίνει σε μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Η σύνθετη λύση για την Ελλάδα περιλαμβάνει μείωση του επιτοκίου δανεισμού από την Ευρωζώνη, επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και την επιστροφή από την ΕΚΤ των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα.

Η τελική λύση θα αποκρυσταλλωθεί αύριο το πρωί σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες, στην οποία θα μετέχει και κλιμάκιο του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις για το χρέος θα είναι μεσοπρόθεσμες και θα διασφαλίζουν ότι το ελληνικό χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Τέλος, η συμφωνία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.