Νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων: Τα δύο σενάρια

Νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων αρχίζει για συνολικά 780.000 ιδιοκτήτες, που έχουν μπει στους νόμους τακτοποίησης των ετών 2011 και 2013, στην περίπτωση που εκδοθεί νέα ακυρωτική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νέο νόμο, τον τρίτο κατά σειρά, για να παρατείνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το νομοθετικό πλαίσιο τακτοποίησης των αυθαιρέτων με πρόστιμο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζεται παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που λήγει σε τρεισήμισι μήνες, για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, στην περίπτωση που ο νόμος του υπουργείου πάρει το “πράσινο φως” από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του τελευταίου νόμου για τα αυθαίρετα (4178/13).

Με στόχο τη νέα παράταση, ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ, εξετάζονται δύο διαφορετικά σενάρια:

1. Παράταση δηλώσεων: Απευθείας παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εφόσον η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται έως τον Ιανουάριο, δεν είναι ακυρωτική.

2. Νέος νόμος: Ψήφιση στη Βουλή νέου νόμου για τα αυθαίρετα, με άμεση εφαρμογή, ώστε να μην υπάρξει νομοθετικό κενό, και ισχύ τουλάχιστον για ένα έτος, ο οποίος θα προωθηθεί ως αναγκαία λύση έπειτα από ενδεχόμενη έκδοση ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ τον Ιανουάριο. Το σενάριο αυτό εξετάζεται προκειμένου να καλυφθούν οι 800.000 ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ενταχθεί στους δύο προηγούμενους νόμους νομιμοποίησης, αλλά και όσοι υποβάλλουν δηλώσεις το προσεχές διάστημα με τον ισχύοντα νόμο, μέχρι την τελική απόφαση του ΣτΕ.