Καρασμάνης: Νότα αισιοδοξίας στον αγροτικό τομέα

Με θετικά λόγια εκφράστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης από το βήμα της Βουλής για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα.

"Στον αγροτικό τομέα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ελπίδες φωτός. Μετά από μια περίοδο στασιμότητας αρχίζει να επικρατεί μια νότα αισιοδοξίας" ανέφερε ο κ. Καρασμάνης.

Θεμέλιο της αισιοδοξίας αυτής, όπως προέκυψε από την ομιλία του υπουργού, αποτελούν τα 20 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα από τη διαπραγμάτευση για τη Νέα Αγροτική Πολιτική, που, όπως είπε, ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά".

Στην κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων, έχει ενισχυθεί η κτηνοτροφία κατά 25%, η οποία είχε αδικηθεί κατά τα προηγούμενα κοινοτικά καθεστώτα, σημείωσε ο κ. Καρασμάνης. Από κει και πέρα, βασική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η στήριξη των νέων αγροτών, παρέχοντας μπόνους 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μία πενταετία για τους νέους κάτω των 40 ετών.

Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κρίση που σημειώθηκε στις εξαγωγές προς τη Ρωσία, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να διεκδικεί από την ΕΕ, την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, για όσο διαρκεί το εμπάργκο: Μετά από αίτημα του Επιτρόπου Γεωργίας, απέστειλα εμπεριστατωμένο φάκελο στοιχείων, προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα αποζημιώσεων των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών" ανέφερε ο κ. Καρασμάνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως και για τις υπόλοιπες πληττόμενες καλλιέργειες, δεν μπορούμε να πούμε στους παραγωγούς να ξεριζώσουν τα δέντρα τους, να διαλύσουν τις φυτείες τους".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς στη ζωική παραγωγή, ο υπουργός υπενθύμισε απόφαση που υπέγραψε προ τριών ημερών, με την οποία εκταμιεύτηκαν επιπλέον 6,5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση κρουσμάτων".

Στόχος μας είναι, στα μέσα Οκτωβρίου να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους, τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών όσο και για τις απώλειες που έχει υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά" ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.