ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

Με θετικά λόγια στα όσα έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκαν οικονομικοί κύκλοι στο περιθώριο της ετήσιας σύσκεψης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

"Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα θεωρείται από τις σημαντικότερες, τις σπουδαιότερες και τις βαθύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για το ελληνικό χρέος, σημειώνεται η πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι "υπάρχει ένα πλαίσιο" που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για τη "διασφάλιση της βιωσιμότητάς" του και ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι με "καλή θέληση" και από τις δυο πλευρές θα ολοκληρωθεί η τωρινή αξιολόγηση, που, είναι πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, η "γενική εκτίμηση" είναι πως η Ελλάδα προχώρησε "πάρα πολύ" στη δημοσιονομική προσαρμογή και απομένει να γίνουν βήματα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους ίδιους οικονομικούς παράγοντες -εκτός ΔΝΤ- στη χθεσινή τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπει η σχετική σύμβαση, καθώς και στην αναφορά της ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομική κατάστασή της.

Όσον αφορά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρεται ότι σε τέτοιες συνόδους δεν λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά συζητούνται αρκετά θέματα, ενώ αποτελεί μια "καλή ευκαιρία" για την πραγματοποίηση διμερών συναντήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών, μεταξύ των αντιπροσωπειών και του ΔΝΤ και μεταξύ των αντιπροσωπειών και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, γίνονται πολλές άλλες συναντήσεις, διαλέξεις και συνεντεύξεις Τύπου.

Στη φετινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα συζητηθούν και θέματα που επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ουκρανική κρίση και ο ιός Έμπολα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...