Χαρδούβελης: 7,2 δισ. για οφειλές σε ιδιώτες ως το τέλος του 2014

"Οι επαφές μου με τους Ευρωπαίους εταίρους με έχουν πείσει ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και για αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Αυτονόητα, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Ο κ. Χαρδούβελης, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι "λίγα μένουν να κάνουμε ακόμα για να ξαναστηριχθούμε στα δικά μας πόδια, που όχι απλά πρέπει να είναι και σκοπός όλων, αλλά είναι και ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη. Αυτή η τελευταία διαδρομή, τα τελευταία μέτρα, μπορούν να καθορίσουν τι θα συμβεί στο μέλλον".

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παροχή ρευστότητας, είπε ότι μας βοηθούν και "έχει ξεκινήσει μια σειρά Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTROs), Αγοράς Τιτλοποιημένων Δανείων (ABS), Καλυμμένων Ομολογιών. Όλα αυτά βοηθούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τελικά βοηθούν και τις ελληνικές τράπεζες".

Επεσήμανε ότι η εξάλειψη των διδύμων ελλειμμάτων του δημοσιονομικού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιβεβαιώνουν ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

Ακόμα, ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ ένα καλύτερο θεσμικό περιβάλλον -διευκόλυνση του επιχειρείν, πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση- θα προσθέσει στη δυναμική ανάπτυξης και στην αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές, αυξάνοντας τελικά και τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, και από φέτος των ασφαλιστικών εισφορών και η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, εκτίμησε ότι ως το τέλος του 2014 θα έχουν διατεθεί στην αγορά 7,2 δισ. ευρώ και τόνισε ότι "η εντυπωσιακή πορεία βελτίωσης του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με μια σειρά από αναβαθμίσεις, έχουν δώσει τη δυνατότητα και στο ελληνικό Δημόσιο να βγει στις αγορές, πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι περίμεναν".