“Πολιτική προειδοποίηση οι δηλώσεις του Ντράγκι”

"Πολιτική προειδοποίηση, όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά προς όλο το πολιτικό σύστημα, ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια προσαρμογής" χαρακτηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank της Ελβετίας, Αναστάσιος Φραγκουλίδης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι η χώρα μας θα περιληφθεί στο πρόγραμμα αγορών ενυπόθηκων τίτλων από την ΕΚΤ, υπό τον όρο, όμως, ότι θα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

"Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το πρόγραμμα προσαρμογής και στο επόμενο διάστημα. Ίσως όχι το μνημόνιο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αλλά παρόλα αυτά ένα πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχιση των αλλαγών που χρειάζονται για να προχωρήσει η οικονομία. Για μένα υπάρχει μόνο ένα σπουδαίο σημείο, ότι όλες οι προσπάθειες που έκανε η χώρα και ο λαός τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν θα πρέπει να χαθούν. Άρα, το πολιτικό σύστημα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του με αίσθημα ευθύνης, που είναι αναγκαίο", τονίζει ο κ. Φραγκουλίδης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Zürcher Kantonalbank, είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι “αυτό που ειπώθηκε από τον Ντράγκι ειπώθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου. Στα επίσημα έγγραφα δεν βρίσκεται τίποτε".

Ο κ. Φραγκουλίδης σημειώνει ότι "σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα προσαρμογής βασίζεται σε πολιτική σταθερότητα η οποία πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα και αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί αυτή, υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει και η οικονομική κατάσταση μετά".