Ράιχενμπαχ: Θα υποφέρει η οικονομία αν δεν ανθίσουν οι μικρομεσαίοι

"Εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να ανθίσουν σε αυτή τη χώρα, η οικονομία θα υποφέρει και άρα η οικονομία και η ανάπτυξη θα υποφέρουν”, τόνισε ο επικεφαλής της Task Force, Χόρστ Ράιχενμπαχ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση της έκθεσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει μία βελτίωση των δεικτών που ακόμα και στις δαπάνες ή στα έσοδα μπορεί να φέρει μία ελευθερία. Ωστόσο, επιδιώκεται η επιτάχυνση των αλλαγών που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολόγηση, δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα με συστημικό τρόπο, αν και υπάρχουν ιδέες για τη μη συσσώρευση χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής", ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης.

Ακόμη, συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι για την αύξηση των εξαγωγών έχει γίνει σημαντική προσπάθεια, αλλά χρειάζονται και επιπλέον δράσεις, ενώ επίσης και για τη γραφειοκρατία πρέπει να γίνει δουλειά. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι εξαγωγικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι διπλάσια επαχθείς και χρονοβόρες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

"Είμαι προσεκτικός με τις εκτιμήσεις μου σχετικά με το χρόνο αποκατάστασης της ροής της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία", σχολίασε ο κ. Ράιχενμπαχ, και εξήγησε ότι η άποψή του είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μείωση του όγκου των πιστώσεων και αυτό είναι κάτι που πρέπει, άμεσα, να αναχαιτιστεί.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε ότι το Eurogroup περιμένει από την Ελλάδα τη δική της προοπτική για το μέλλον και σε αυτό το πλαίσιο ελπίζει ότι θα βοηθήσουν και οι συστάσεις της έκθεσης και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ καλή ευκαιρία για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης υπογράμμισε αρκετές φορές ότι μόλις έχει ξεκινήσει η νέα χρηματοδοτική περίοδος από τα διαρθρωτικά ταμεία και αυτό δίνει ευκαιρία για να δοθεί λύση στις εγγυήσεις κεφαλαίων και συνολικότερα για τη ρευστότητα.