Ντράγκι: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αγοράσει ομόλογα

Την έναρξη προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, παρόλο που η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη αλλά πάρθηκε βάσει «άνετης πλειοψηφίας». Επίσης έκανε έκκληση να αναληφθούν δράσεις από τις κυβερνήσεις, ώστε να μειωθεί η ανεργία - καθως μόνο έτσι θα εκλείψουν τα υφεσιακά φαινόμενα. Προηγουμένως, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε ανακοινώσει μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων, που οδήγησε σε σημαντική πτώση του ευρώ. 

Αυτός που ήταν αντίθετος στα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αρχίσει την αγορά μη χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, θα ξεκινήσουν οι αγορές ενός ευρέους φάσματος απλών και διαφανών καλυμμένων τίτλων (asset-backed securities - ABS) με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία. Στόχος είναι η διευκόλυνση νέων πιστωτικών ροών προς την οικονομία, στη γραμμή των αποφάσεων του Ιουνίου.
 
Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και θα υποστηρίξει την παροχή πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία. Στην ανάλυσή της, η ΕΚΤ έλαβε υπ' όψιν τις αναιμικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, την εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης και την υποτονική νομισματική και πιστωτική δυναμική. 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά, μαζί με την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 0,05% από 0,15% και του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,20% από -0,10%.

Οι σημερινές αποφάσεις, μαζί με τα άλλα μέτρα, έχουν ληφθεί με σκοπό να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το στόχο για τη διατήρηση του ρυθμού κάτω, αλλά πλησίον του 2%. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο για την περαιτέρω αντιμετώπιση κινδύνων από την πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το δ.σ. της ΕΚΤ ομόφωνα δεσμεύτηκε για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων, όπως ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία για το ΑΕΠ, προβλέποντας ετήσια αύξηση 0,9% το 2014, 1,6% το 2015 και 1,9% το 2016.

Χαιρετίζει την απόφαση η Κριστίν Λαγκάρντ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρετίζει τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Με γραπτή δήλωσή της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρεται στις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, τονίζοντας συγκεκριμένα:

"Χαιρετίζουμε θερμά τα μέτρα που λαμβάνονται από την ΕΚΤ, τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού".

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στην Ευρωζώνη ήταν 0,3% τον Αύγουστο του 2014, μετά από το 0,4% τον Ιούλιο. Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2015 και 2016.