Το IIF κατηγορεί το Eurogroup ότι τροφοδοτεί την αβεβαιότητα

Επικριτικό απέναντι στο Eurogroup εμφανίσθηκε σήμερα το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), τονίζοντας πως η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί το ελληνικό πρόγραμμα μετά τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής τραβά σε μάκρος και αυξάνει εκ νέου την αβεβαιότητα για τη φερεγγυότητα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως από σήμερα θα βρίσκεται την Αθήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσάρλς Νταλάρα, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη της Κυβέρνησης, πολιτικούς αρχηγούς και τραπεζικά στελέχη.

Σε έκθεσή που εξέδωσε μετά το Eurogroup το IIF κάνει λόγο για επισφαλή ισορροπία που επιδεινώνει την ευάλωτη ψυχολογία της αγοράς και την οποία αποδίδει στην αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 32,6 δισ. ευρώ που προκύπτει από τη διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει νομοθετήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα του Προϋπολογισμού και τις αλλαγές στις ιδιωτικοποιήσεις. “Όσο περισσότερο αυτή η διαφωνία τραβά σε μάκρος τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί στην πληγείσα ελληνική οικονομία”, σημειώνει το IIF.