Τρόικα : Διετής Επιμήκυνση (15 + 17,6) = 32,6 δισ. ευρώ

"Είμαστε υπέρ μια πραγματικής λύσης και όχι μιας ταχείας λύσης για την Ελλάδα", δήλωσε η  Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η προσέλευση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών έδωσε διαφορετικό μήνυμα : Μια λύση ρεαλιστική, με διετή επιμήκυνση και διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους, θα στοιχίσει και οι φορολογούμενοι των χωρών τους δεν είναι πρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος. Πόσο θα στοιχίσει ;

Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, που βλέπει σταδιακά το φως της δημοσιότητας, η διετής παράταση εφαρμογής του μνημονίου, που προτείνεται, θα στοιχίσει - ούτε λίγο, ούτε πολύ - επιπλέον 32,6 δισ. ευρώ (15 δισ. μέχρι το 2014 και 17,6 δισ. το 2015 - 2016). Εξ ου και το κλίμα στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενοι στο Eurogroup, οι ομόλογοι του Γιάννη Στουρνάρα ξεκαθάρισαν στην πλειοψηφία τους ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λάβουν μία οριστική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.
"Περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα σημαίνει περισσότερα χρήματα", υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. Ο Ολλανδός συνάδελφός της, Γέρουν Ντέισελμπλουμ, δήλωσε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για νέο Eurogroup με αυτό το θέμα μέσα στην εβδομάδα.

Νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει προσχέδιο συμφωνίας του αποψινού Eurogroup, από το Γερμανικό Πρακτορείο. Τι ανέφερε ; Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, "εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης", στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.
 
Η λύση, όμως, αυτή κοστίζει. Ακριβά.
 
Θα γίνει πράξη ;
 
Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας, σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά εκτιμά πως δεν ήρθαν και πολύ νωρίς. 
 
Οι δηλώσεις μετά το Eurogroup θα δείξουν τις προθέσεις και των υπόλοιπων εταίρων μας.