Γιούνκερ: Στα χέρια μας η έκθεση της τρόικας

Στα χέρια του Eurogroup βρίσκεται η έκθεση της τρόικας. "Σήμερα θα αξιολογήσουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία μόλις μας περιήλθε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα", τόνισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Μάλιστα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο τόνισε ότι το report των δανειστών είναι θετικό.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση των πιστωτών της Αθήνας "είναι θεμελιωδώς θετική επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο Γιούνκερ.

Πάντως από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου οικονομικών παρουσιάζεται μια διαφορετική άποψη. Η εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι δεν πιστεύει ότι είναι έτοιμη η τελική έκθεση της τρόικας.

 "Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο με την έγκριση του πακέτου λιτότητας υπάρχουν όμως πολλά χρηματοδοτικά ερωτήματα να απαντηθούν", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

"Όλοι πρέπει να εργαστούν υπό πίεση προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που παραμένουν ανοικτά", σημείωσε η Μαριάνα Κότε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι πιθανό να καταλήξουν σήμερα σε απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση.

"Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε σήμερα μία τελική απόφαση καθώς στη Γερμανία θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία της Μπούντεσταγκ", είπε.

Συμπλήρωσε δε ότι δεν πιστεύει πως η τελική έκθεση της τρόικας είναι ακόμη έτοιμη.

Την εκτίμηση ότι το σημερινό Eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι "θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση" καθώς "από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη "εντυπωσιασμένος" από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας, με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει βήμα- βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει.

Προσχέδιο συμφωνίας απόφασης για το αποψινό Eurogroup