Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές: Πρεμιέρα με αντιδράσεις

Με αντιδράσεις, εγκλήσεις, αντεγκλήσεις και απεργίες έκανε πρεμιέρα στην πρωτεύουσα το μέτρο για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές καθώς, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι, αντιδρούν έντονα στο μέτρο.

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώθηκε ένταση όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν ανοικτό κατάστημα επί της Ερμού. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ.   

Με αντιδράσεις ξεκίνησε και στη Θεσσαλονίκη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Εμποροϋπάλληλοι, συμμετέχοντας σε απεργία που κήρυξε η τοπική τους Ένωση, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης, περιοχή όπου εφαρμόστηκε στη συμπρωτεύουσα το συγκεκριμένο μέτρο. Η πορεία σταματούσε μπροστά από ανοιχτά καταστήματα, από τους υπεύθυνων των οποίων, οι εμποροϋπάλληλοι ζητούσαν να κατεβάσουν τα «στόρια», καλώντας, παράλληλα, τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία.

Μάλιστα, οι απεργοί αποδοκίμαζαν τους πελάτες, που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μέσα στα καταστήματα και πραγματοποιούσαν τις αγορές τους.

Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η ανταπόκριση στο μέτρο υπήρξε ισχνή, καθώς εννέα στα δέκα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως καταστήματα μεγάλων αλυσίδων με είδη ένδυσης.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εμπόρων, των εργαζομένων και των ιδιωτικών υπαλλήλων προχωρούν από κοινού σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης. Ζητούν ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή αναστολή και ακύρωση της απόφασης. Το πρόβλημα πάντως δεν είναι η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές όσο ο φόβος ότι η τελευταία απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης λειτουργεί ως προάγγελος για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων (ωράριο, εκπτώσεις προσφορές).

Για το θέμα ενημερώθηκε και η τρόικα και όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά σε εύλογο διάστημα θα πραγματοποιηθεί έρευνα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και αν διαπιστωθεί ότι δεν ήταν η αναμενόμενη θα υπάρξουν διορθωτικές αποφάσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι από αύριο Δευτέρα, 14 Ιουλίου, αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 30 Αυγούστου ενώ την επόμενη Κυριακή τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά με βάση τη νομοθεσία που προβλέπει το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων επτά φορές τον χρόνο.