Σενάρια μείωσης επιτοκίου για το πρώτο πακέτο στήριξης

Την πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου για το πρώτο πακέτο στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα μελετά η Ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Πηγές από τους δανειστές μας αναφέρουν ότι η αρχική σκέψη είναι να μειωθεί το επιτόκιο, ειδικά για το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης, ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο 0,8% πάνω από το Euribor (από το 1,5% που βρίσκεται τώρα), και παράλληλα να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του στα τριάντα χρόνια.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, το ποσό που θα εξοικονομηθεί για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται περίπου στα 370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

“Είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενο κομμάτι ενός γενικού σχεδίου για να ξαναγίνει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο”, δηλώνει σχετικά με το θέμα Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Εκτιμάται πως μία τέτοια λύση θα ικανοποιούσε τόσο τη γερμανική πλευρά, που αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εμφανίζεται πλέον πιο ελαστικό.

Γεγονός είναι, πάντως, πως η όποια λύση θα αργήσει να έρθει, αφού οι δανειστές μας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν άμεσα το ελληνικό θέμα.