Σκληρό τεστ στο Eurogroup Working Group για τα προαπαιτούμενα

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το Eurogroup της 7ης Ιουλίου η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να παράσχει σήμερα Δευτέρα στο Eurogroup Working Group ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Από τα προαπαιτούμενα μέτρα, που θα έπρεπε να κλείσουν εντός Μάιου και τα οποία τελικώς θα οριστικοποιηθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, έχουν ήδη υλοποιηθεί ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, ο νομός για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό και η επικαιροποίηση των φόρων υπέρ τρίτων, με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης να έχουν δημιουργήσει ειδική υποδομή για την καταγραφή των μη ανταποδοτικών χρεώσεων.

Ωστόσο, ακόμη εκκρεμούν η θέσπιση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, η έκδοση υπουργικής απόφαση για την είσπραξη οφειλών, αλλά και η ψήφιση του νόμου για την μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Ο κ. Σταφανάδης αναμένεται να παράσχει διαβεβαιώσεις στο Eurogroup Working Group ότι οι τρεις προαναφερθείσες εκκρεμότητες θα κλείσουν έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης έχει δώσει βάρος στην έγκαιρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, όχι μόνον διότι από αυτά εξαρτώνται οι υποδόσεις 2 δισ. ευρώ και η επιστροφή 1,8 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά διότι επιθυμεί να καταδείξει πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να είναι πλήρως προετοιμασμένο έως τις 9 Ιουλίου όταν επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα για τον διαδικαστικό της έλεγχο, ώστε να θέσει τις δικές του προτεραιότητες στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Τα θέματα που θα τεθούν υπό αρχική συζήτηση στην 8ήμερη επίσκεψη των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ αναμένεται να εξετασθούν αναλυτικά κατά την επιστροφή των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.